Isännöitsijätoimisto
Hirvonen

Laadukasta isännöintiä

sukupolvelta toiselle

yli 35 vuoden ajan!

Asukasinfo

Asukasinfosta löydät tietoa taloyhtiön perusasioista, huoneiston hoidosta ja remonttien tekemisestä

button_siirry  

Jätä viesti isännöitsijälle

Ikkunaan avautuvien sähköpostiosoitteiden kautta voit jättää viestin isännöitsijälle.

Huoneiston muutostyöilmoitus

Täältä löydät tietoa huoneistoremonteista sekä ohjeet muutostyöilmoituksen  laatimiseksi


button_siirry  

Uudelle osakkeenomistajalle
Muuttajalle
Kotivakuutus
Huoneiston huoltotoimet
Huoneistoremontit
Vastuunjakotaulukko
Avainturvallisuus
Paloturvallisuus
Ilmanvaihto ja lämmitys
Jätehuolto ja jätteiden lajittelu
Järjestysmääräykset
Talohuollot

Jätehuolto ja jätteiden lajittelu

Asuintalojen jätehuollossa noudatetaan kunnallisia määräyksiä, joiden mukaan jätteet tulee lajitella erikseen.

Jätteiden lajittelemisella säästetään luonnonvaroja sekä vähennetään kaatopaikkojen kuormittumista. Lajittelulla saadaan myös käyttökelpoinen jäte hyötykäyttöön.

Lajittelu vähentää siis kiinteistön jätemäärää, jolloin laskevat myös kiinteistön jätehuolto-kustannukset. Lajittelusta on siis taloudellista etua.

Asuinhuoneistoista syntyvä jäte kerätään kiinteistön jätteille tarkoitettuun paikkaan, joka voi olla avopihalla tai piharakennuksen sisätiloissa. Jätteet tulee laittaa niille varattuihin keräysastioihin. Astiat on lajiteltu värien mukaan. Jätteet on laitettava aina astioihin sekä niiden kannet on pidettävä suljettuina. Jätteitä ei saa jättää jäteastioiden ulkopuolelle. Turhaa jätteiden tuottamista tulee välttää.

Asukkaan tulee itse huolehtia aiheuttamastaan purku- ja remonttijätteestä. Ongelmajätettä, kuten vanhoja televisioita, ei saa heittää sekajätteen joukkoon, vaan ne tulee toimittaa kunnan järjestämään ongelmajätteiden vastaanottopaikkaan.

Asukkailla on lopullinen vastuu tuottamistaan jätteistä ja niiden asianmukaisesta kierrätyksestä.


JÄTEASTIAT ON LAJITELTU VÄRIEN MUKAAN SEURAAVASTI:

Sekajätteet (harmaa astia)
Sekajätettä on sekalainen yhdyskuntajäte. Sekajätteisiin laitettavat tavarat, kuten purkit ja muut tilaa vievät tavarat, on hyvä litistää tai hajottaa pieniksi, jotta ne eivät veisi jäteastioista kohtuuttomasti tilaa.

Biojätteet (ruskea astia)
Biojätteet tulee lajitella erikseen, eikä niitä saa laittaa sekajätesäiliöihin. Biojätettä on ruuantähteet, hedelmien, vihannesten, juuresten ja kananmunien kuoret; marjojen, hedelmien ja kalojen perkuujätteet; kahvinporot, teenlehdet ja niiden suodatinpaperit; käytetyt talouspaperit ja lautasliinat; kukkamulta, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja puutarhajätteet. Älä heitä tupakantumppeja tai imurin pölypussin sisältöä biojäteastiaan.

Biojätteet on hyvä ennen astiaan laittamista paketoida sanomalehteen tai biohajoavaan pussiin.

Paperi (vihreä)
Paperijätettä on kaikki postiluukusta tulevat puhtaat ja kuivat paperit, kuten sanomalehdet, mainokset ja kirjekuoret. Paperinkeräykseen eivät sovellu muovi, vahattu eikä likainen tai märkä paperi. Paperijätettä ei saa laittaa muovipussissa paperiastiaan.

Pahvi (harmaa, vihreä tai rullakko)
Pahviastioina toimivat em. väriset astiat tai rullakko. Astiat on tarroitettu, niissä lukee selvästi PAHVI. Pahvit tulee taitella tai repiä pieniksi, jotta ne veisivät vähemmän tilaa astiasta. Mikäli taloyhtiöllä ei ole erillistä pahviastiaa, niin ne voi laittaa keräyskartonkiastiaan tai toimittaa myös yleiseen keräyspisteeseen.


Keräyskartonkitölkit (sininen)
Keräyskartonkiastiaan käy kaikki kartonkiset maito-, mehu-, kerma-, piimä- ja jogurttitölkit, myös alumiinivuoratut, muro- ja keksipakkaukset, sokeri-, jauho-, leipä- ym. paperipussit, lelu- ja kosmetiikkakotelot, pizzalaatikot, munakennot, kartonkiset kertakäyttöastiat, lahjapaperit ja ruskeat paperikassit. Tölkit on huuhdeltava ja kuivattava ennen astiaan vientiä. Tölkit tulee pakata sisäkkäin tai rutistaa pieniksi, koska rutistamattomana pakkaukset vievät huomattavasti enemmän tilaa astiasta. Keräyskartonkiastiaan voi laittaa myös pahvin.


MUUT JÄTTEET/YLEISIIN KERÄYSPISTEISIIN VIETÄT JÄTTEET:

Jotta ympäristö kuormittuisi mahdollisimman vähän, tulisi asukkaiden omatoimisesti lajitella pois sekajätteestä lasi-, metalli- ja ongelmajätteet sekä muut kotitalouksissa syntyvät kierrätettävät jätteet.

Lasi- ja metallijäte
Lasi- ja metallijätteille on kunnan yleisissä keräyspisteissä varattu omat astiat.

Ongelmajätteet
Ongelmajätteitä ovat kaikki ihmiselle ja ympäristölle vaaralliset jätteet. Näitä ovat loisteputket, lamput, akut, jäteöljy, maalit, liuottimet ja kemikaalit sekä paristot. Ongelmajätteet on toimitettava ongelmajätteiden vastaanottopisteisiin. Ongelmajätteiden keräyspisteet sijaitsevat Joensuun seudun jäteasemalla Kontiosuolla sekä Teollisuuskadun kierrätyskeskuksessa, osoitteessa Teollisuuskatu 5-7. Vastaanotto tapahtuu joka päivä aukioloaikaan.

Lääkkeitä vastaanottavat kaikki apteekit. Paristoja ottavat vastaan myös kauppaliikkeet.

Sähkö- ja elektroniikkaromu (kodinkoneet)
Sähkö- ja elektroniikkaromu, kuten liedet, mikrot, jääkaapit ja pakastimet yms. on annettava vaihdossa liikkeelle tai toimitettava itse kierrätyskeskuksiin tai keräyspisteisiin. Sähkö- ja elektroniikkaromua ottavat vastaan Kontiosuon jäteasema, Kuusakoski Oy, Lylykoskentie 35 ja Stena Metalli Oy, Hallbergintie 24. Kodinkoneet voi palauttaa keräyspisteeseen ilmaiseksi.

Rakennus- ja siivousjäte
Huoneistoremonteissa tai suursiivouksissa tulevat jätteet tulee jokaisen asukkaan itse toimittaa kaatopaikalle tai keräyspisteisiin. Niitä ei saa laittaa taloyhtiön jäteastioihin.

Huonekalut ja käyttökelpoinen tavara
Huonekaluja ei saa jättää jätekatoksiin, vaan ne tulee viedä omatoimisesti kierrätyskeskukseen tai kaatopaikalle. Käytöstä poistettuja huonekaluja ja käyttökelpoista tavaraa vastaanottaa Kierrätystori, Teollisuuskatu 5-7. Monissa kierrätyskeskuksissa toimii noutopalvelu.

Joulukuuset, paistorasvat ja uuden vuoden tinat
Joulukuusia ei saa jättää kokonaisina jätekatokseen, vaan tulee ne joko pilkkoa pieniksi ja laittaa jäteastioihin tai viedä yleiseen keräyspisteeseen. Kinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäreihin, vaan rasva on pakattava pussiin ja laitettava sekajäteastiaan. Uuden vuoden tinat on hyvä toimittaa yleisiin metallikeräyspisteisiin


Jokainen voi olla mukana säästämässä luonnonvaroja omien kykyjen ja taitojen mukaan, puhtaamman ja paremman tulevaisuuden puolesta.